Totalt antall sidevisninger

torsdag 13. oktober 2011

Panagia Gouverniotissa

Enkelte dager går vi i kloster. Det er et eller annet med stemningen på slike plasser, og ikke minst, roen. I dag gikk turen til Panagia Gouverniotissa like utenfor Potamies. På veien stoppet vi i Mochos og spiste lunsj. Der traff vi vår gamle venn Nick(os), som hadde jobbet i Canada i 35 år, og som nå er pensjonert. Det ble også selvsagt servering hjemme hos ham og kona: Dolmades, ost og salat, og klart vi måtte ha ouzo til. Og så bar det i kloster!

Ifølge sagnet ble dette klosteret  bygget av en bysantinsk konge som kom til Kreta etter frigjøringen fra araberne i år 961. Kirken har to fløyer med samme høyde, og en kuppel i midten. I  kuppelens vegger er det buer med vinduer i. Kirken inneholder noen elegante fresker, dominert av Pantocrator i kuppelen. Beliggenheten langt opp i dalsiden gir en flott utsikt over Potamies og dalen nedenfor. Klosterets verdifulle ikoner, bl.a. altertavle utskjært i tre og en del dører, er utstilt i Kretas Historiske Museum i Iraklio.

 På en slik plass kan du virkelig slappe av og finne roen, f.eks. på noen av de utplasserte benkene. Eller du kan ta med en piknik-sekk og ta lunsjen under skyggefulle trær, mens en svak, varm bris stryker opp dalen.















1 kommentar: